Saline infüzyon sonohisterografi (SHG) nedir?
Saline infüzyon sonohisterografi rahim ve uterin kavitenin, steril saline uterin kavite içine verilirken ultrasonla görüntülenmesidir. Sonohisterografinin amacı rahim ve uterin kavitedeki anormallikleri tespit etmektir.
SHG neden yapılmaktadır?
SHG şu nedenlerle yapılır: anormal uterin kanama, kısırlık, tekrarlayan spontan düşükler, rahimdeki doğumsal anormallikler, uterin kavitenin ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası değerlendirilmesi, rahim içi adezyon varlığı şüphesi (sineşi veya yara dokusu), ultrasonografide şüphelenilen rahim anormalliklerinin daha ileri değerlendirilmesi. Hamile olan veya hamile olduğundan şüphelenilen kadınlarda SHG yapılmamalıdır. Aynı zamanda aktif pelvik enfeksiyonu olan veya açıklanamayan pelvik hassasiyeti olan kadınlarda da yapılmamalıdır.
SHG nasıl yapılmaktadır?
SHG genellikle adetten sonraki ilk dönemde yapılmaktadır. İşleme transvajinal ultrason muayenesi ile başlanır. Daha sonra ince bir tüp serviksten uterin kaviteye doğru yerleştirilir ve steril saline kaviteye doldurulurken ultrason muayenesine devam edilir. Genellikle endometriyal polipler ve fibroidler bu teknikle çok iyi görülmektedir.
Riskler ve komplikasyonlar nelerdir?
SHG çok güvenli bir prosedürdür. Hafif bir ağrıya, lekelenmeye veya akıntıya neden olabilmektedir. En yaygın ciddi komplikasyon pelvik enfeksiyondur (fakat % 1’ den az bir oranla oluşmaktadır).